Hvorfor Kalundborg Kommune skulle stoppe med at bruge plastik

Kalundborg Kommune har et mål om at være plastfri i 2024. De forsøger forskellige initiativer og strategier for at nå dette mål uden at øge prisen på mad. En måde, de gør det på, er ved hjælp af alternative materialer som f.eks. Papirposer og genanvendelige beholdere, men der er kun få oplysninger om, hvad miljøeffekten af disse alternativer vil være.

Kommunens største bekymring ved brug af papirposer er, at de sandsynligvis ender på lossepladser, hvor de ikke hurtigt nedbrydes biologisk og bidrager til metanemissioner.

Disse alternativer kan imidlertid også forårsage andre problemer som at hæmme handelen eller være dyrere for forbrugerne på grund af manglen på store produktionsfaciliteter i Danmark.

Plastforurening i verden og Kalundborg Kommune

Der er forskellige former for plastforurening i verden, men den mest almindelige type er plastposer. Kalundborg Kommune var en af de første kommuner i Danmark, der forbød engangsposer.

Plastforurening er et miljøproblem, der vokser rundt om i verden. Det kan ses som en konsekvens af vores globale forbrug og produktion. Plast bruges til en række forskellige varer såsom emballage, forsendelse, landbrug og byggeri.

En international undersøgelse foretaget af Algalita Marine Research Foundation viste, at der flyder rundt om 5 billioner stykker plastik i vores oceaner, og forskere vurderer, at der vil være mere end 8 billioner stykker, hvis vi fortsætter med at arbejde som normalt.

Kalundborg Kommunes forståelse af, hvorfor de bruger plastik

Brugen af plastik er et af de mest kontroversielle emner i denne tid og alder. Der er mange forskellige meninger om brug af plast, og Kalundborg kommune vil lytte til alles mening, inden de beslutter, om de også skal begynde at bruge plast.

I 2008 tog Kalundborg Kommune et skridt fremad med malingsfri mobilitet – det blev den første kommune i Danmark, der forbød al maling fra det offentlige rum. Dette initiativ er siden blevet udvidet til alle kommunale køretøjer for at reducere emissioner og skabe et renere miljø.

Kommunen opfordrer også til alternative transportformer som at gå eller tage offentlig transport. De vil have folk til at nyde deres by, som den er nu og ikke se den som bare et sted, hvor der ikke er tid til andet end arbejde, skole eller shopping. De

Plastens indvirkning på miljøet, havskildpadder og marint liv

Problemet med plastik er, at det bruges i en række forskellige produkter og bortskaffes i miljøet. Dette fører til dannelsen af skadelige kemikalier som BPA, der kommer ind i vores fødekæde, og er giftige for mennesker og havskildpadder. Brugen af plast begyndte med engangsartikler som engangsbleer eller plastposer.

For at handle mod brugen af plast og deres negative indvirkning på vores miljø, bør vi undgå at gøre brug af sådanne produkter og bære genanvendelige poser i stedet.

Omkostningerne ved at følge med i plast og alternativer til at reducere affaldsdannelse

I 2050 vil der være mere plast end fisk i havet.

Plast har betydelige miljøpåvirkninger. Det bruges ofte til engangsartikler og er ikke genanvendeligt. Omkostningerne forbundet med plastaffald er enorme og vil fortsat stige, når vi bevæger os mod en fremtid med plast i havene.

Nogle alternativer, der kan hjælpe med at reducere vores brug af plast, bliver digitale, ved at bruge genanvendelige varer oftere, købe bæredygtige produkter og genbruge det resterende affald, når det er muligt.